גירושין בישראל

תביעת גירושין

תוכן [ הסתר ]

במידה ובני זוג אינם מצליחים להגיע להסכמה בנושא הפרידה בינהם בצורת הסכם גירושין, אז הנושאים השרויים במחלוקת ביניהם יתבררו בפני בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה במסגרת תביעת גירושין שתוגש על ידי אחד הצדדים.

מתי כדאי להגיש תביעת הגירושין?

כאשר ברור לחלוטין כי הדרך היחידה להמשיך היא גירושין, ומצד שני נראה כי אין כל סיכוי להיפרד תוך הסכמה מוחלטת, יש להגיש תביעה לגירושין. התביעה היא למעשה הודאה בפני בית המשפט כי לא ניתן להגיע להסכמה לבד, וכי יש צורך ב'מבוגר אחראי' שיעשה סדר בדברים ויחליט על הפשרה הטובה ביותר.

אפשר לומר שצעד מסוג זה הוא מעין נקודה שממנה אי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור. אמנם גם דיון בבית המשפט הוא דבר הפיך וניתן לשינוי, אפילו לאחר שיצא לדרך, אך מבחינת בני הזוג, מבחינת הצד הרגשי של העניין ומבחינת המהות של הגשת תביעה - כאן מדובר במהלך שלרוב יקשה על תיקון הנזק.

לכן, מומלץ מאוד לנסות לפתור את המחלוקות מחוץ לבית המשפט, בכל דרך: גישור, ייעוץ זוגי (למי שעדיין לא בטוח לחלוטין בנכונותו להתגרש), תביעת שלום בית, משא ומתן בין הצדדים בתיווך עורכי דין, ניסיון לנסח הסכם ממון ועוד ועוד. רק אם כל אלו העלו חרס, מומלץ להגיש תביעת גירושין.

דרך הגשת התביעה תקבע רבות לגבי ההמשך

תביעת גירושין תהיה לרוב תביעה אשר מורכבת מכמה סעיפים, אחד עבור על נושא שבמחלוקת: מזונות, רכוש, ילדים ועוד. התביעות הללו הם אלו שיידונו בערכאה המשפטית הנבחרת, וההכרעה בהן היא שתאפשר למעשה לבני הזוג להתגרש באופן סופי.

המציאות המשפטית-חברתית בישראל יצרה מצב בו ישנה חשיבות עצומה למועד הגשת תביעת הגירושין ולזהות בן הזוג שמגיש אותה. במילים אחרות, בן הזוג אשר יגיש ראשון את תביעותיו במסגרת הגירושין, זוכה ביתרונות רבים, לפחות בשלב הראשון.

בעניין זה בולטת במיוחד סוגיית מירוץ הסמכויות, אשר קובעת היכן תידון התביעה: בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. המקום בו תוגש התביעה הוא המקום בו ייערך הדיון כולו, למעט סוגיות שבהן יש לבית הדין הרבני סמכות בלעדית (מתן גט לדוגמא). לזהות בית הדין השפעה רבה על ההחלטה הסופית, משום שכל אחד מהם פועל בגישה אחרת ועל פי תפיסה שונה.

אך זהות בית הדין בו יתקיים הדיון בתביעה אינה הנתון היחיד אשר משפיע על סיכויי הזכייה של אחד הצדדים (כלומר - הסיכוי שיזכה ברוב דרישותיו או בחלק גדול מהן). מסתבר שגם עניין הוצאות המשפט ושכר הטרחה, לדוגמא, קשור קשר חזק לזהות התובע: אם יפסיד בדיון, הנתבע יהיה זה שיצטרך לצאת, ככל הנראה, בהוצאות המשפט.

אלו רק כמה דוגמאות אשר מספרות בקצרה על חשיבות ההתנהלות האישית בעת הגשת תביעות גירושין. אדם אשר מעוניין להשיג את מבוקשו, צריך לייחס חשיבות רבה לעניין זה ולגשת אליו בצורה נכונה. עניין חשוב נוסף: למרות שמדובר באדם איתו חי תקופה ארוכה, על התובע לזכור שבזמן זה האינטרסים של שני הצדדים מנוגדים.

מה ניתן להשיג בעזרת תביעת גירושין?

מלבד יישוב המחלוקות בין הצדדים, לתביעת הגירושין יש משמעויות רבות אחרות. ראשית, פסיקתו של בית המשפט בתום הדיון תהיה מחייבת עבור שני הצדדים, כלומר: סירוב לבצע את ההחלטה הוא עבירה על החוק ומעשה פלילי לכל דבר ועניין. כך, יישמרו האינטרסים של הצד התובע בצורה הטובה ביותר.

שנית, כאשר קיים חשש כי בן הזוג ינסה לקבוע עובדות בשטח כמו ריקון חשבונות הבנק המשותפים או בריחה מן הארץ, בית הדין יכולים לנקוט שורה של סעדים זמניים כדי למנוע זאת (לדוגמא: צו עיכוב יציאה מהארץ). לכן, הגשת תביעת גירושין בשילוב עם בקשת סעדים זמניים תהיה לא אחת אמצעי אכיפה יעיל ואפילו בלתי נמנע נגד בן זוג סרבן.