גירושין בישראל

מתגרשים? היערכות תקציבית

תוכן [ הסתר ]

בני זוג מתחתנים מתוך אהבה גדולה, אך לא אחת מערכת היחסים ביניהם עולה על שרטון עקב סיבות שונות ולכן הם מחליטים להתגרש. זוהי החלטה כבדת משקל בכל מצב, ובמיוחד אם מדובר בבני זוג שיש להם ילדים, כיוון שיש לכך השלכות רבות.

ניהול התקציב לאחר הפרידה

כאשר בני הזוג ניהלו משק בית משותף, הם שילמו יחד באמצעות ההכנסות שלהם, את כל ההוצאות המשפחתיות. אך כעת יש לבצע הפרדה וכיוון שכל אחד מבני הזוג יגור בבית אחר, יהיה עליו להתמודד עם המציאות הכלכלית החדשה שהיא אינה קלה. הוא יצטרך לשלם את כל ההוצאות השוטפות כמו דמי שכירות, הוצאות רכב, חשמל, מים, מזון, חוגים של הילדים, ביגוד הנעלה ועוד.

בחירה של מקום מגורים חדש

ברוב המקרים שני בני הזוג מסכימים עם הרעיון הכללי שהוא להפחית עד כמה שאפשר את הנזק לילדיהם המשותפים. כאשר ההחלטה היא על משמורת משותפת או בשיטה של הסדרי ראיה קבועים ותשלום דמי מזונות ודמי מדור, המגמה היא להישאר לגור באותה סביבת מגורים. אם אחד מבני הזוג על פי ההסדר הכספי נשאר בדירה המשותפת, בן הזוג רוכש או שוכר דירה בקרבת מקום. כך אין צורך שהילדים יתחילו ללמוד במסגרות חינוכיות חדשות ויצטרכו להיפרד מחבריהם, וזאת בנוסף לקושי עקב הליך הגירושין.

אפשרות נוספת היא לפעול בהליך נסטינג. הכוונה היא שלילדים יהיה קן מגורים קבוע, הם ימשיכו לגור בדירה המשותפת שבה הם גרו עם הוריהם לאורך כל השנים. אך ההורה שיהיה איתם יהיה לעיתים האב ולעיתים האם וזאת על פי הסכם הגירושין ביניהם.

הילדים ייהנו מהעובדה שהגירושים לא יוצרים שינויים תהומיים והם נשארים בסביבה המוכרת והיציבה שלהם. כאשר אחד מההורים עובר לגור במקום רחוק, הדבר יוצר בעייתיות רבה וחוסר נוחות בחיי היום יום. כמו לדוגמה הצורך לתאם ולממן הסעות, השכמה בשעות מוקדמות, מרחק מהמיקום בו מתקיימים החוגים הקבועים שלהם וממקום המגורים של חבריהם, דבר שימנע מהם לא אחת הגעה לחוגים או לחברים.

רכישה של רכב חדש וחסכוני

כאשר למשפחה החדשה לאחר הפרידה יש הכנסה בדרך כלל מגורם אחד בלבד, הן אם מדובר באדם שהוא שכיר או באדם שהוא עצמאי ואין שכר של בן הזוג, יש להיערך לכך כראוי בהיבט הפיננסי. אם לדוגמה לבני הזוג יש כעת רכב אחד, הוא יישאר בידי אחד מהם ובן הזוג השני יצטרך לבצע הליך של קניית רכב יד שנייה מליסינג וגם אם יש ברשותם שני רכבים, הם יבחנו החלפה כדי להוזיל עלויות.

באופציה זו בן הזוג בוחן את אפשרויות התשלום והמימון ולאור המצוקה הכספית במועד שהוא סמוך לגירושין, רבים מהם יבחרו במימון מלא לרכב. כך אפשר ליהנות מנהיגה ברכב איכותי ומתוחזק ולשלם בכל חודש את התשלום על פי ההסכם עם חברת הליסינג. לאור המציאות החדשה, בן הזוג מחשב היטב את מלוא העלויות החודשיות ובהתאם לכך הוא קובע את אורכה של ההלוואה, כדי שהוא יעמוד בהחזרי התשלומים לאורך כל התקופה.

אפשרויות של קניית רכב

רבים מעדיפים לבצע רכישת רכב יד שניה מליסינג, כיוון שיש מימון מלא לרכב וכך הם לא צריכים לשלם את כל העלות היקרה הזו בעת הקנייה.

לכן בן הזוג פונה לסוכנות רכב בעלת מוניטין רב ובוחנן את האופציות הקיימות שמתאימות לתקציב שלו. אם הוא זקוק לרכב קטן, כיוון שבדרך כלל הוא נוסע עם ילד אחד, רכב משפחתי ומרווח אם יש שלושה ילדים, או רכב גדול יותר כך שיהיו מושבים לכולם.

בכל קניית רכב יש לבדוק באופן מוקפד אם הרכב החדש הוא חסכוני יותר בצריכת דלק ובעלויות של הטיפולים השוטפים על פי ההנחיות של יצרן הרכב.

היערכות כלכלית על פי הצרכים של הילדים

לאחר הפרידה יש לבצע תחשיב הכולל אומדן של העלויות החודשיות עבור הילדים הכוללות הוצאות קבועות כמו חוגים, שיעורים פרטיים, טיפולים רפואיים וקוסמטיים. מעבר לכך יש גם הוצאות משתנות כמו רכישה של מחשב חדש בעת הצורך, אופנים, הוצאות חריגות עבור הלימודים כמו ספרים, תיקים, טיולים ועוד.

אין ספק שהיערכות מתאימה תוביל במקרים רבים למציאת דרך ההתנהלות הטובה ביותר לבני הזוג הפרודים.