גירושין בישראל

מהי מטרתו של הסכם ממון?

תוכן [ הסתר ]

הסכם ממון הנחתם בין בני זוג העתידים למסד את קשרם, כולל מיני סעיפים רבים ושונים הנוגעים לחלוקת הרכוש, הנכסים וההון של הצדדים אשר עמם מגיע כל אחד מן הצדדים או צד אחד.

לעתים ההסכם מתבקש על-ידי שני הצדדים כאשר כל צד מביא עמו רכוש מקדים עליו הוא מעוניין לשמור מבעוד מועד, זאת אם הנישואין יתפרקו מסיבות כאלו ואחרות, ולעתים מדובר בצד אחד המגיע עם נכסיו ושמבקש לשמר זאת.

חשוב לציין כי הסכם ממון מוכרח להיות מוסכם על שני הצדדים, כאשר שני הצדדים חתומים עליו בלבד. רק כך יקבל ההסכם את הגושפנקא הנדרשת כדי להיות בר תוקף.

הסדרת חלוקת הרכוש

הסכם ממון הוא הכלי המשפטי היחידי שקיים לרשותם של מי שמבקשים להסדיר את חלוקת רכושם, וזאת באופן המבדיל את חלוקת הרכוש כפי שהיא נהוגה בחוק.

על-בסיס חוק יחסי ממון 1973, הרי שגירושין או פטירת בן הזוג, מוביל לכך שבני הזוג זכאים למחצית מן הנכסים. הסכם ממון הוא הדרך 'להתעלות' על תחיקות אלו ולמעשה לקבוע באופן עצמאי את אשר ייעשה עם הרכוש.

בני זוג נוהגים להשתמש בהסכמי ממון למען ההגנה על האינטרס הכלכלי האישי של אחד מן הצדדים או של שני הצדדים, בשביל להסדיר את חלוקת הרכוש וזאת אם יוחלט לסיים את הנישואין, בהגנה מפני צדדים נוספים אשר עלולים לשים את ידם אל הרכוש מנסיבות כאלו ואחרות דוגמת הלשכה להוצאה לפועל, ועד להיבטי מס שונים (אם כי יש לציין כי הדבר מוכרח להיעשות בתיאום עם יועץ מס ולא עם עורך דין לדיני משפחה).

מי אחראי על ניסוחו של הסכם הממון?

ניתן למצוא מגוון של עורכי דין המספקים שירותים להתוויית וניסוח הסכמים, לרבות הסכמי ממון.

עם זאת, הנוהג הוא לפנות לעורך דין משפחה שכן תחום הסכמי הממון הוא ענף הנובע מתוך עולם דיני המשפחה והגירושין.

עורך דין דיני משפחה מביא עמו ניסיון ובקיאות מרבית אשר תאפשר לבחון בקפידה יתרה את כלל הנכסים וההון אשר מביא עמו צד אחד או שני הצדדים, ומשם לנסח הסכם המגולל את כלל הנסיבות ושמתווה את היחסים שבין הצדדים.

יצוין כי כל פרט ולו הקטן ביותר אשר ישאיר מקום לפרשנות או 'שטח אפור', הרי שבכוחו להוביל לסכסוכים משפטיים ארוכים וממושכים. מסיבות אלו, רבים בוחרים לפנות אך ורק לעורכי דין המתמחים בנושא.

גורמים נוספים המעורבים בהסכם הממון

לצד עורך הדין לענייני משפחה, הרי שלעתים מוטב לכלול יועץ מס אשר יבחן בקפידה את הסכם. לצד זאת, כאשר מדובר בבעלי עסקים וחברות המבקשים לשמר את האינטרס הכלכלי שלהם, הרי שגם עורכי דין המתמחים בתחומי החברה והתאגידים יעברו על ההסכם בקפידה ועל סעיפיו השונים.

את ההכוונה המדויקת באשר לסעיפי ההסכם ואנשי המקצוע שיבחנו אותו, ניתן לקבל מטעם עורך הדין לענייני משפחה אשר יתווה את המסלול הראשוני.