גירושין בישראל

הורות משותפת - החל מכלכלה ועד לחינוך

תוכן [ הסתר ]

אם החלטתם להיפרד או להתגרש, חשוב שתערכו סידורי הורות לילדים שלכם. לידיעתכם, זה הכי קל כאשר שני ההורים מקיימים מערכת יחסים המבוססת על הורות משותפת שמתמקדת בילדים שלהם. בכול מקרה, בעת ביצוע הסדרי ההורות יש שלושה סוגים עיקריים של החלטות שצריך לקבל:

  • כיצד תחליטו על דברים כמו חינוך הילדים ובריאותם?
  • היכן יגורו הילדים וכמה זמן הם יבלו עם כל אחד מההורים?
  • כיצד יוסדרו כל חילוקי הדעות בנושאי ההורות שיעלו בעתיד?

טובת הילד

לא חייבים להיות בוגרי לימודי חינוך באקדמיה, כדי לדעת שכאשר מחליטים על הסדרי הורות, חשוב להתמקד בטובת הילדים. הסדרי הורות קשורים אמנם גם להסכמים כלכליים שונים, אבל בראש ובראשונה, הם צריכים להגן ולתמוך ברווחת הילדים ובבטיחות הפיזית, הרגשית והפסיכולוגית שלהם.

לא תמיד קל למצוא את דרך המלך לעשות זאת, ויש גורמים רבים שצריך לקחת בחשבון. כל ילד וכל משפחה הם שונים, ולכן חשוב לתת את הדעת על מה יעבוד הכי טוב במצב שלכם. נסו להסתכל על הדברים דרך העיניים של ילדיכם.

לפני שתקבלו החלטות הנוגעות להסדרי ההורות, נסו להבין את המחשבות והרגשות של הילדים שלכם לגבי ההתרחשויות. זה יעזור לכם להחליט מה הכי טוב עבורם, ויעזור לילדים להבין מה קורה ובעיקר לדעת שאתם חושבים על הצרכים שלהם. כשאתם נותנים ?קול? לילדים שלכם כעת, בהמשך הדרך זה יוכל להקל על כולם.

אחריות לקבלת החלטות

הסדר הורות כולל גם אחריות לקבלת החלטות שקשורות לרווחת הילדים, כגון:

  • בריאות
  • חינוך
  • תרבות, שפה, דת
  • פעילויות משמעותיות מחוץ למסגרת הלימודים בבית הספר

החלטות חשובות ניתן לקבל במספר דרכים:

  • חריות משותפת לקבלת החלטות: ההורים מתייעצים ומקבלים את ההחלטות יחדיו.
  • אחריות בלעדית לקבלת החלטות: הורה אחד מקבל את ההחלטות.
  • אחריות מחולקת (מקבילה) לקבלת החלטות: הורה אחד אחראי על חלק מההחלטות (למשל בנושאי בריאות ודת), והשני אחראי להחלטות אחרות (למשל, בנושא חינוך).

עליכם לשקול היטב איזו מ-3 הגישות האלה מתאימה לנסיבות ולטובת הילדים שלכם.

אם שני ההורים מסוגלים לשתף פעולה היטב בנושאים הנוגעים להורות, אחריות משותפת לקבלת החלטות עשויה להיות האפשרות הטובה ביותר עבורכם. מצד שני, אם שני ההורים לא מצליחים להסתדר, או שאין איזון בין הכוחות של השניים (למשל, בגלל התעללות), הצורך לקבל החלטות ביחד או פיצול קבלת ההחלטות – עלול לחשוף את הילדים לעימותים.

לדוגמה, אם האב אחראי להחלטות בנושא הבריאות והאם להחלטות בנושא החינוך, האב עשוי לחלוק בשאלה אם תכנית בית ספרית תובענית במיוחד תשפיע לרעה על בריאות הילדים. למעשה, חשוב לשקול כבר עכשיו, כיצד ניתן יהיה לפתור חילוקי דעות שכאלה.

במסגרת ההורות המשותפת, יתכן שתרצו להתייחס גם לנושאים אחרים כמו שינוי מקום המגורים של הילדים, יציאה לחופשות בחו?ל, הגשת בקשה לדרכונים, החזקת דרכונים ומסמכים חשובים אחרים, וחתימה על מכתבי הסכמה לטיסות לחו?ל.

כאשר עורכים את הסדרי ההורות כדאי לחשוב על נושאים ספציפיים שעלולים להיות רגישים, או שאין לגביהם הסכמה. נושאים אלה עשויים לכלול את מה שיצטרך לקרות:

  • אם אחד ההורים ירצה להציג בפני הילדים שותף חדש
  • אם וכיצד יש לאפשר לילדים שלכם להשתמש במדיה החברתית
  • אם וכיצד ישתפו שני ההורים תמונות של הילדים ברשתות החברתיות

אמנם זוג ההורים לא צריכים לערוך את הכול מראש, אבל כדאי לחשוב האם כדאי לדון עכשיו בדרך שבה יתקבלו החלטות בנושאים רגישים מסוימים, כך שאפשר יהיה למנוע סכסוכים בעתיד.

הסדרי הורות והשפעתם על מזונות לילדים

לפעמים, אנשים מתבלבלים לגבי האופן שבו הסדר ההורות ישפיע על גובה המזונות שהם משלמים. חשוב להתייעץ ולבדוק מה אומר החוק לגבי משך הזמן שהילד מבלה עם כל אחד מהוריו. יש מספר גורמים שבית המשפט יכול לשקול במצבים שבהם להורים יש הסדרים, המתייחסים לזמן שבו הילדים שוהים עם כל אחד מההורים, והעלויות הקשורות להסדרי זמן אלה.

לגבי הטבות מס הקשורות לילדים במשפחה – פרידה או גירושין של ההורים עשויים להשפיע על הטבות או על הקצבאות של הילדים. חשוב לבדוק את חוקי מס הכנסה ודיני המשפחה המתייחסים להורות משותפת. קחו בחשבון שהכרת הכללים והחוקים תעזור לכם לחוות פחות תסכולים וקשיים כלכליים בתקופה שהיא קשה בלאו הכי.