גירושין בישראל

פיוס

תוכן [ הסתר ]

כאשר בני הזוג מסכימים כי ינסו להשיג שלום בית ביניהם, המטרה היא אחת: פיוס. כזה, שיאפשר להם לחדש את הקשר ביניהם, לחיות יחד שוב במשותף כמו לפני תחילתו של הליך הגירושין ולמעשה, להחזיר את הגלגל לאחור - ולעיתים גם טוב מכך.

הניסיונות להשגת פיוס הם הזדמנות של שני הצדדים לחשוף את כל רגשותיהם ומחשבותיהם, לספר לצד השני מה מפריע להם, מה צרם להם ומה הביא אותם להחלטה על גירושין. לעיתים, כל ההליך הזה מצמיח אמון מחודש, תקווה מחודשת והתחלה חדשה, אשר מביאים ליישוב המחלוקות וליצירה לדרך טובה הרבה יותר משהייתה בעבר. אם לא כך קורה, הרי שגם כאן יש בשורה חשובה: כנראה שבני הזוג אינם יכולים לחיות עוד יחד, למרות הכל.

מעבר לרעיון של כינון הסכם שלום בית מהבחינה המשפטית-הלכתית שלו, בני הזוג זוכים כאן לכמה רגעים של חסד, רגעים שלרוב לא יינתנו לזוגות אחרים. עצם ההסכמה לעצור רגע, לחשוב ולבחון את הדברים לעומק, היא בפני עצמה ראייה אשר מעידה כי אולי אפשר להציל את המצב ולמנוע את המשך הליכי הגירושין.

פיוס מוצלח יהיה טוב מכמה וכמה בחינות. ראשית, יוכלו בני הזוג - שבוודאי אהבו ונהנו בעבר - לחדש את יחסיהם הטובים ולשקם אותם. שנית, זהו מהלך שימנע פירוק של המשפחה וימנע פגיעה בילדים המשותפים, אם יש כאלו. שלישית, המהלך הזה יחסוך מכל המעורבים בדבר אנרגיות רבות, זמן ומשאבים כספיים שהיו בוודאי מתבזבזים על המשך הליך הגירושין בו החלו.

לשבור את הכלים אפשר תמיד. לתקן - לא

זו הסיבה שבגללה, רבים מעודדים את בני הזוג - גם אם בתחילה מדובר במהלך שנראה חסר סיכוי או כזה בו מאמין רק צד אחד - להשיג פיוס במסגרת שלום בית. הפיוס הזה יאפשר להם לנסות ולתקן, מה שלא בטוח שיקרה שוב בהמשך. ואם הפיוס לא יחזיק מעמד לאורך זמן, אפשר תמיד לחזור שוב לבית המשפט ולבקש את חידושו של הליך הגירושין. הרי זהו המהלך הפשוט יותר, לפחות מבחינה פרוצדורלית.

במסגרת הליך הפיוס, צריכים הצדדים לבחון את כל האספקטים אשר תרמו ליצירת המצב הרע אליו הקשר שלהם נקלע, עד כדי בקשת הגירושין. בתקופה זו, הם ינסו להתגבר על המחלוקות ביניהם, על הנתק הקיים, על הויכוחים ושאר מיני מריבות. כאן, דרושה אנרגיה רבה מצד שני הצדדים וכמובן הרבה אמונה בכך שההליך יכול להצליח ולהתקיים במלואו. לא תמיד הסיכוי לכך ייראה כבר בתחילת התהליך, אך עם הזמן והסבלנות, ניתן לשקם כמעט כל קשר שעלה על שרטון.

ניסיונות הפיוס יכולים לכלול גם פגישה עם יועץ זוגי או מגשר, שיוכלו לכוון את הצדדים אל עבר המקום הנכון. כבר בנכונות להשתתף במפגשים כאלו ולנסות לשקם את הקשר, מבין איש המקצוע עם מי יש לו עסק ולמעשה, הוא יכול להתמודד עם בעיותיו של הזוג ולייעץ לו ביתר קלות.

כאשר הפיוס מנוצל לרעה

ממש כשם שקורה בעת הגשת תביעה לשלום בית אל בית הדין הרבני, גם ניסיונות הפיוס יכולים לשמש ככלי בידי אחד הצדדים כדי לפגוע באחר. לצערנו הרב, גם היום אין שום דרך למנוע זאת, משום שאם הצד המנצל 'משחק את המשחק' עד הסוף, אין שום דרך לברר או לצפות מראש את כוונותיו האמיתיות.

חשוב לציין כי פיוס מסוג זה כולל כמה וכמה פשרות בהן צריכים לדבוק שני הצדדים, במטרה להשיג את שלום הבית. אותן פשרות יכולות לשמש בעתיד את הצד השני כדי לפגוע בבן זוגו, לזרז את הליכי הגירושין ולצאת מהסיפור כשידו על העליונה - ולכן חשוב מאוד להיות זהיר בהקשר זה. בן זוג שאינו בטוח במאת האחוזים בכוונותיו הטהורות של הצד השני, צריך להסיר את 'ההגנות' בזהירות ובשלבים, תוך שהוא בוחן את תגובות הנגד. כך, ישנו סיכוי טוב שיוכל להבין בסופו של דבר את הכוונות המקוריות של אותו צד, מבלי להיפגע. אמנם תמיד ניתן להסתיר כוונות שונות, אך בכל זאת מדובר בבני זוג אשר חיו יחד תקופה מסוימת, לעיתים ארוכה מאוד. כל צד בוודאי יוכל לגלות, אם יתאמץ, שמץ של חוסר כנות או ניסיון לתחבולה מצידו של בן הזוג השני.