גירושין בישראל

גירושין לאחר נישואין אזרחיים

תוכן [ הסתר ]

כידוע, מוסד הנישואין בישראל כפוף לממסד הדתי. כלומר, בני זוג מאחת הדתות המוכרות בישראל אשר רוצים להינשא, יכולים לעשות זאת אך ורק בנישואים דתיים, על פי המסורת והכללים של אותה דת ובבית הדין המנוהל על פי עקרונותיה. נישואים אזרחיים, אשר מוכרים כיום כמעט בכל המדינות הדמוקרטיות, אסורים בישראל לחלוטין.

עם זאת, ישנם מקרים בהם זוגות מעוניינים להתחתן בנישואים אזרחיים, שלא תחת המוסדות הדתיים, מסיבות שונות אותן נפרט מייד. במקרים כאלו, האפשרות היחידה שלהם להיות מוכרים כנשואים, היא להתחתן בחתונה אזרחית בחו"ל, ולקבל לכך הכרה רשמית מהמדינה לכשיחזרו לארץ.

מקרים בהם זוגות נישאים יעשו זאת בטקס אזרחי:

  • כאשר מדובר בבני זוג שאינם מעוניינים בטקס דתי.
  • כאשר מדובר בבני זוג שאינם בני אותה דת (זוגות מעורבים).
  • כאשר מדובר בבני זוג אשר אחד מהם או שניהם גם יחד מוגדרים כחסרי דת.

כיצד מתקיים הליך הנישואים האזרחיים?

זוגות אשר מעוניינים (או נאלצים) להתחתן בחתונה אזרחית, יפנו לאחת המדינות בהן מתקיימים נישואים אזרחיים באופן קבוע. מדובר ברשימה ארוכה של מדינות כאלו, מקפריסין הסמוכה אלינו, דרך כל מדינות אירופה המערבית ועד ארה"ב וקנדה.

ברוב המדינות הללו, יקבלו בני הזוג תעודת נישואין רשמית, חתומה בחותמת אפוסטיל - חותמת אשר מאמתת את פרטי התעודה ונותנת לה תוקף בינלאומי. קיומה של חותמת כזו תקצר משמעותית את תהליך ההכרה. אם חותמת כזו אינה ניתנת במדינה בה התקיים הטקס, יש להשיג מרשויות אותה מדינה מסמכים אחרים המאשרים את אמיתותה.

את תעודת הנישואין יש להציג במשרד הפנים, בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה, לצד תעודות זהות ודרכונים וכן תרגום נוטריוני - במקרה בו התעודה נכתבה בשפה שאינה אחת משלוש השפות הרשמיות בישראל: עברית, ערבית או אנגלית. הרישום נעשה ללא תשלום ובסיומו, יוכרו בני הזוג כנשואים, ככל זוג נשוי אחר.

היבטים נוספים הקשורים לנישואים אזרחיים בפועל

מוסד הנישואין, כידוע, כולל לא מעט סוגיות אשר אינן נוגעות רק לחתונה עצמה, אלא לחיים המשותפים שיבואו אחר כך. האם החוקים והתקנות אשר תקפות לגבי זוג נשוי שהתחתנו בחתונה דתית, יתאימו גם למי שהתחתן בטקס נישואים אזרחי? בהחלט כן.

כך למשל, נישואים אזרחיים אינם משנים דבר לגבי חוק יחסי ממון בין בני זוג (מה שנכון גם לגבי ידועים בציבור שלא נישאו מעולם, אגב): החוק תקף גם לגביהם, על כל המשתמע מכך. על כן, רכוש משותף שצברו בני זוג כאלו במהלך נישואיהם, יחולק לאחר גירושין בצורה שווה ועל פי חוק, ממש כמו שיעשה במקרה של גירושין בין בני זוג שנישאו בטקס דתי.

גם לגבי ילדים משותפים, העניין אינו שונה: רבים חוששים כי מאחר וטקסי נישואים אזרחיים אינם מוכרים בישראל, ילדיהם המשותפים יוגדרו כממזרים. לא כך הדבר: ילדים שנולדו לזוג שנישא בטקס אזרחי יוכרו כילדיהם החוקיים, על כל המשתמע מכך.

ויש אפשרות נוספת: רישום במרשם ברית הזוגיות...

מי שאינו מעוניין לטוס לחו"ל לצורך נישואים אזרחיים, יוכל לבצע רישום במרשם ברית הזוגיות במשרד המשפטים. במקרה כזה, הזוג אמנם לא יוכר כנשוי על ידי המדינה, אך ייהנה מאותן זכויות. עם זאת, אפשרות זו פתוחה רק למי שמוגדר חסר דת.

אודות גירושין אזרחיים

ממש כמו מוסד הנישואים, כך מתבצע בישראל גם הליך הגירושים תחת המוסדות הדתיים. כלומר: כל אדם שרוצה להתגרש, גם אם נישא בנישואים אזרחיים מחוץ לישראל, יוכל להתגרש (ולקבל גט) רק דרך אחד מהמוסדות הדתיים במדינה. גם כאשר יגיש האדם המתחתן את בקשתו לגירושין בית המשפט לענייני משפחה, אשר כפוף למשרד המשפטים ואינו קשור למוסדות הדת בפועל, הגירושים עצמם ייעשו בבית הדין הדתי. כך על פי חוק: בית המשפט לענייני משפה יכול לדון בסוגיות שונות בתחום הנישואין, אך לא בגירושין ובמתן גט.

לא פשוט להתגרש. לעולם זה יהיה אחד מהמהלכים הקשים ביותר עבור כל אדם, לא רק מבחינה נפשית: השלמת הליך הגירושים הוא מתיש וארוך במיוחד. הקשיים הללו מתעצמים כשמדובר בזוג שהתחתן חתונה אזרחית וכרגע רוצה לבצע גירושין אזרחיים. מהלך כזה בישראל הוא לא דבר פשוט, שמעורר הרבה מאוד שאלות.

עם זאת, הכלל הזה אינו תקף מבחינת מי שהתחתן בנישואים מעורבים או שמוגדר כחסר דת. במקרים כאלו, ניתן להתגרש באמצעות בית המשפט לענייני משפחה בלבד, על ידי התרת גירושין. אם אחד מבני הזוג או שניהם הם בני אחת הדתות המוכרות בישראל, יתייעץ בית המשפט לענייני משפחה עם הערכאה הדתית הרלוונטית, אך ככל הנראה שגם במקרה כזה, לא תהיה מניעה לבצע התרת גירושין.

מי רשאי לבצע גירושין אזרחיים?

התשובה הפשוטה היא: כל מי שהתחתן בנישואים אזרחיים. התשובה המורכבת יותר היא: בכל מקרה בו בני הזוג אינם מאותה דת (מה שנקרא נישואי תערובת), אתאיסטים או בני דתות שאינן מו?כרות בישראל, וביניהן:

  • נוצרים פרוטסטנטים.
  • נוצרים אנגליקנים.
  • הינדואיסטיים.

כיצד מתקיים הליך הגירושין אזרחיים בישראל?

בעבר, כל אדם שרצה לבצע גירושין אזרחיים בישראל, היה צריך להגיע עד לבית המשפט העליון, שפסק מה יש לעשות בעניינו. היום גירושין מנישואים אזרחיים פשוטים הרבה יותר, הודות לחוק חדש מ-2005, שמעביר את ההחלטה אל בית המשפט לענייני משפחה. נשיא בית המשפט הזה הוא שמחליט כיצד להתיר נישואין וכיצד יתבצעו גירושים אזרחיים.

לאחר שהגיעו שני בני הזוג אל בית המשפט לצורך גירושין אזרחיים, נשיא בית המשפט פונה אל נציגי בתי הדין הדתיים של אותה דת, כדי לקבל את אישורם לגבי המהלך, או במילים אחרות – להשיג אישור כי יש עילה מוצדקת לאותם גירושין.

תהליך כזה יכול לקחת הרבה מאוד זמן משום שקבלת האישור, אם מידי בית הדין הרבני (במקרה ואחד מבני הזוג יהודי) או בית הדין השרעי (המקבילה המוסלמית לרבנות) למשל, אינה עניין של כמה ימים. לעיתים התהליך יכול להימשך גם כמה חודשים טובים.

אתאיסטים? דתכם לא מו?כרת בישראל

יהיה קל יותר במקרה בו שני בני הזוג שמעוניינים לבצע גירושין אזרחיים תחת חוקי מדינת ישראל הם אתאיסטים (לא משתייכים לשום דת) או כאלו שמשתייכים לדתות שאינן מוכ?רות בישראל, התהליך להתרת הנישואין יהיה קל יותר.

מדוע? משום שבית הדין לענייני משפחה לא יצטרך לחכות לחוות דעת מטעם בתי המשפט הדתיים. כמובן שגם הצטיידות באישורים הדרושים – תעודת נישואין, ההשתייכות הדתית וכדומה – או גירושין אזרחיים בהסכמה, יסייעו בזירוז התהליך.

מדוע כדאי לגבש הסכם גירושין טרם תחילת הליך הגירושין?

זו העצה הטובה ביותר שתקבלו לקראת יישום הצעד הזה. אמנם החלטתם להתגרש וברור שהאנרגיה שתשקיעו במהלך לא קטנה, אך יש להשאיר זמן וכוח גם לנושא מטריד אחר: חלוקת הממון, המשמורת על הילדים וכדומה. במקרים רבים, דווקא העניין הזה הופך להיות לוויכוח המכוער ביותר. גיבוש הסכם גירושין מבעוד מועד יכול לסייע לכם רבות.

מסיבה זו ומעוד סיבות רבות אחרות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום של גירושין אזרחיים בישראל. זכרו כל מקרה עומד בפני עצמו ובכל בקשת גירושין יש מקרים מיוחדים. המצב שנוצר גורם למתגרשים רבים לבצע פעולות מיותרות ולבזבז זמן רב. ייעוץ עם מומחה לדיני גירושין אזרחיים יסייע לכם רבות ויקל עליכם משמעותית.