גירושין בישראל

הסכם ממון לפני נישואים- פרקטיקה רומנטית

תוכן [ הסתר ]

הסכם ממון מסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. איך חותמים על הסכם כזה, וכיצד? על מי הוא מגן? ובאיזה שלב כדאי לבצע הסכם ממון?

בוודאי נתקלתם במושג "הסכם ממון" בעיקר בסרטים ובאופרות סבון, אך תשכחו מכל מה שראיתם, בחיים האמיתיים זה ממש לא ככה. הסכם ממון אינו נועד לעשירים בעלי ממון בלבד ואינו אמור לחרב את היחסים להיפך. הסכם ממון צופה את העתיד. באמצעותו ניתן יהיה לקבוע את גורלם של כספים שנצברו במהלך הנישואין, ברכוש, בנדל"ן, בזכות למזונות, בשטר הכתובה, בהכנסות משכר ועוד. במקרה אם חס וחלילה תחליטו להיפרד. המטרה בהסכם ממון היא לנצל את הקשר החברי הטוב הקיים בין בני זוג בתחילת הקשר ובמהלכו, כדי לבנות את הסכם הגירושין כעת, בשלב הזה, שבו קיימת הידברות חיובית ובונה. ולהימנע מהצורך לערוך הסדרים על חלוקת רכוש בסוף הקשר במצב של כעס, עוינות וחוסר תקשורת.

חשיבותו של הסכם הממון

על ההסכם להיות מקיף ומפורט. עליו להתייחס לרכוש הקיים בזמן עריכת ההסכם וכן לרכוש העתידי. במסגרת ההסכם, חשוב ליצור הפרדה ברורה בין רכוש אישי (הנשאר אצל בן הזוג) לבין רכוש משותף (המחולק בין הצדדים) וכן להתייחס לנושאים ספציפיים כגון חלוקת רכוש שהתקבל במתנה או בירושה. ככל שההסכם יהיה מפורט וברור יותר כך הוא יגשים את מטרתו העיקרית- למנוע סכסוך כספי עתידי בין בני הזוג.

על מי וכיצד מגן הסכם ממון?

הסכם ממון מגן על הילדים- כאשר קיים פער כלכלי גדול בין שני בני הזוג הנישאים, והצד המגיע עם הרכוש רוצה להגן על רכושו עבור ילדיו מנישואיו הקודמים. בהעדר הסכם ממון יירש בן הזוג את הכספים והרכוש.

במקרה של סחטנות- הסכם ממון מונע אפשרות סחיטה של בן זוג אחד ע"י האחר במקרה שהנישואין לא עולים יפה, קורה לעיתים שרק אחד מבני הזוג להוט להתגרש, ואילו האחר, שאינו מעוניין בכך מנצל את הסיטואציה ודורש ויתורים כלכליים. הסכם ממון יכול למנוע סחטנות כזו באמצעות קביעה, שסרבן גט (הבעל או האישה) ישלם מחיר כבד מאד תמורת כל יום שבו הוא עומד בסרובו.

מי מאשר הסכם ממון?

הסכם ממון טעון אישור. במידה ובני הזוג מבקשים לאשר את ההסכם לפני הנישואין, ניתן לעשות זאת בבית המשפט/ בית דין רבני, באמצעות נוטריון או רושם נישואין. במידה וההסכם נעשה לאחר הנישואין, ניתן לעשות זאת אך ורק בפני שופט או דיין בבית הדין.

הסכם ממון לפני או אחרי הנישואין?

רבים מבני הזוג מתלבטים בשאלה האם לערוך הסכם ממון לפני או אחרי הנישואין. ההתלבטות והקושי מובנים. במיוחד במצב בו קיים פער רכושי משמעותי בין בני הזוג. עריכת הסכם ממון יכולה להיתפס אצל בן הזוג חסר הרכוש, כהבעת אי אמון- כרוצה לגזול את רכושכם. כמו כן קשה בזמן ההכנות לחתונה להתעסק עם ענייני פרידה. מבחינה משפטית, אין שום הבדל אם ההסכם נערך לפני הנישואין או לאחריהם. ההסכם תקף בכל מקרה. אך כדאי לשים לב- אם בן זוגכם מתנגד לעריכת הסכם, ומציע לחכות לאחר החתונה, קיים סיכוי טוב, שלעולם לא ייחתם הסכם כזה. ואז תמצאו את עצמכם נשואים וללא הסכם ממון.

כיצד חותמים על הסכם ממון?

החתימה על הסכם ממון נעשית באמצעות עורך דין אשר כותב את ההסכם ועליו חותמים בני הזוג. בחרו בעורך דין המוסכם על שני הצדדים, אשר יקשיב ויבין מהם הדברים החשובים לכל אחד מבני הזוג ויכניס את הסעיפים הרלוונטים להסכם.