גירושין בישראל

כשלון שלום בית

תוכן [ הסתר ]

תביעת שלום בית נעשית בדרך כלל בניסיון להעניק הזדמנות אחרונה לייצוב הקשר, להתאוששותו ולחידושו - לפני ההחלטה להמשיך לגירושין. זהו צעד שבמהותו אמור לספק לשני הצדדים מעין 'הפסקת אש' בה הם יכולים לבחון את צעדיהם, לחשוב שוב על העניין ולהעניק לכל אחד מבני הזוג הזדמנות להוכיח שאפשר אחרת.

כל זה טוב ויפה, אך מה קורה כאשר ההסכם נכשל? הרי במקרים רבים, התביעה לשלום בית תוגש על ידי צד אחד, בניסיון לשכנע את הצד השני בעזרת בית הדין הרבני כי מדובר במהלך כדאי. במילים אחרות, ישנו סיכוי לא קטן שבסופו של תהליך יוכרז על כשלון שלום בית שאינו בר תיקון. מה קורה במצב כזה ומה המשמעות מבחינת הצדדים?

כשלון שלום בית: סלילת הדרך לגירושין

במקרים רבים, כשלון ההסכם לשלום בית הוא למעשה הודאה של שני הצדדים כי אינם יכולים לשקם את יחסיהם, משמע הם מפרקים את התא המשפחתי ובוחרים בגירושין. במצב כזה, אין מנוס מהמשכו (או מפתיחתו) של הליך הגירושין.

כשלונו של הסכם שלום בית יכול להיתפס כדבר נורא, משום אובדן הסיכויים לשיקום היחסים, אך במקרים רבים הוא יכול דווקא לסייע לשני הצדדים (או לפחות לצד אחד): יש בכך משום יצירת סדר בדברים, ארגון המחשבות, הרצונות והמטרות של כל אחד מבני הזוג והנחת כל הקלפים על השולחן. בעיצומו של התהליך המורכב וה'כבד' הזה, מדובר בעניין מבורך, שמקל על התקדמות העניינים בהמשך.

העובדה הזו, יוצרת לא פעם מצב מעוות: אחד הצדדים, שמבין מראש כי אין סיכוי לשלום בית אמיתי, מגיש את הבקשה בכל מקרה, בכדי ליצור את אותו סדר בדברים, להציג את הצד השני כסרבן ולהתקדם הלאה, אל עבר השלמת הליך הגירושין. במצב כזה, כשלון שלום בית יהיה כלי יעיל במיוחד בידיו של אותו צד - שיוכל כעת להשיג את מבוקשו ביתר קלות.

כשלון שלום בית ומירוץ הסמכויות

עניין נוסף שחשוב להיות מודעים אליו, הוא ההשפעה של כשלון שלום הבית על אופיו של הליך הגירושין. כידוע, דיני המשפחה בעולם המשפט הישראלי נוסחו כך שהערכאה בה יידון ההליך - בית המשפט לענייני משפחה או בין הדין הרבני - תיקבע על פי מהלכיהם של בני הזוג, כלומר: זה שיפנה ראשון לאחת מהערכאות, הוא שיקבע היכן יתבצע ההליך כולו. עניין זה ידוע בשם מירוץ הסמכויות.

זהות הערכאה חשובה מאוד בהליכי גירושין, ולא כאן הזמן להתעכב על כך, אך לדבר אחד חשוב לשים לב, בהקשר של הסכם שלום בית שנכשל: בן הזוג שיהיה מספיק מהיר כדי לחשוב על העניין, יידע לפנות לערכאה המתאימה לו מייד לאחר ההכרזה על הכישלון, ובכך ינצח, למעשה, במירוץ הסמכויות. רבים מהאנשים אשר נמצאים בהליך גירושין לא חושבים כלל על עניין זה לאחר שנכשלו בהשגת שלום בית מלא, וכך הם מוצאים עצמם קרחים מכאן ומכאן: מצד אחד, לא הצליחו להחזיר את הקשר לקדמותו כפי שרצו ומצד שני - הם נמצאים בעמדת נחיתות מבחינת בית הדין בו נערך ההליך המשפטי.

לנסות לשקם את הקשר בדרכים נוספות

חשוב בהזדמנות זו להדגיש כי כשלון שלום בית לא סותם את הגולל על הקשר בין הצדדים. אמנם מדובר במכה קשה ובפגיעה לא פשוטה בסיכויי השיקום, אך שלום בית הוא לא הכלי היחיד שעומד לרשות בני זוג שרוצים להשיב את המצב לקדמותו.

במקרה של כשלון הסכם שלום בית, ניתן תמיד לבחור באפשרות של טיפול וייעוץ זוגי, או גישור (את האחרון ניתן לבצע גם בעזרת עורך דין מומחה לגישור). הליכים אלו מאפשרים לעכב את המשך הליך הגירושין ומספקים לבני הזוג הזדמנות נוספות לבחון את צעדיהם, ביחד או לחוד.

חשוב לזכור כי מהלכים אלו יבוצעו לרוב רק כאשר שני בני הזוג רוצים באמת לשקם את יחסיהם, למרות כשלונו של הסכם שלום הבית. אלו הליכים אשר דורשים סבלנות רבה, אורך רוח ולא מעט זמן - לעיתים אלו תכונות שכבר לא קיימות אצל בני הזוג, לאחר שעברו גם כך כברת דרך ארוכה עד לנקודה זו.