גירושין בישראל

השפעות פסיכולוגיות של גירושין על ילדים

תוכן [ הסתר ]

נתוני הגירושין בישראל מראים כי אחד מכל 3 זוגות מסיים את הקשר על מדרגות הרבנות, והיד היא יחסית קלה על ההדק. לא הרבה זוגות מחליטים להילחם על הקשר הגוסס, וגם אלו שעושים זאת, לרוב לא מצליחים להתגבר על הפערים השונים. ההחלטה להתגרש היא אינה החלטה שבאה בקלות, והיא כזו שמשפיעה באופן ישיר על שני בני הזוג באופן מידי. האתגר שבלהתגרש עולה מדרגה כאשר יש מעורבות של שני דברים מהותיים – נכסים וילדים. בנושא הנכסים, יש חוקים ברורים, אך בעניין הילדים, ישנו קושי עצום שמשפיע על הילדים באופן שהוא לעיתים בלתי הפיך.

איך ההרגשה?

אז איך מרגישים ילדים להורים גרושים? ובכן, כל ילד הוא שונה באופיו, ויש משמעות גם לגיל, לסיטואציה בה הילד נמצא, ולחוזקו הנפשי, אך בהחלט ישנה תבנית שחוזרת על עצמה, וניתן לזהות אותה די בבירור. לרוב, השנתיים הראשונות הן הקשות ביותר עבור מרבית הילדים. הילדים חווים מצוקה שהיא לעיתים נראית לעין, ולעיתים מתבטאת בצורות אחרות כמו בהתנהגות קיצונית, כעס בלתי מוסבר, מצוקות נפשיות וחרדות של ממש. הדבר החשוב ביותר במהלך השנתיים הראשונות היא לבסס את המצב החדש של המשפחה ולהעניק לילדים בסיס יציב להישען עליו. בין אם זה אומר שבן הזוג שיוצא מהבית, יישאר לגור קרוב, להשאיר את הילדים בביה"ס גם אם עוברים למקום רחוק יותר, ובעיקרון – לתת להם קרקע יציבה.

פרמטר הגיל

כאמור, פרמטר הגיל הוא מאוד חשוב. ילדים בגיל צעיר אמנם לא מבינים את הנושא לעומקו, אך ההשפעות לא פוסחות גם על פעוטות ועוללים, שנאלצים לראות, בשלב הראשון, איך לילדים האחרים בגן יש שני הורים במערכת יחסים, ואצלם המצב הוא שונה. הקושי להבין את התהליך מתבטא בצורה שונה בגילאים שונים. ילדים בגיל העשרה לרוב יבטאו את אי ההבנה בכעס, ובשאלות הרות גורל שאין עליהם תשובה. ילדים בוגרים כבר יעשו החלטות משמעותיות יותר, שעלולות להיות הרסניות. לכן, ההנגשה של הנושא לכל ילד, גם אם הוא בוגר ויש לו משפחה משלו, היא חשובה מאוד.

לחצים ופחדים

פרמטר נוסף שיש לתת עליו דגש הוא פרמטר הלחץ. מרבית הילדים אוהבים יציבות ולא רוצים לבצע שינויים מהותיים בסגנון החיים שלהם. לעיתים, במהלך גירושין נכפה עליהם לעבור בית, לעבור עיר, להחליף בית ספר, ויש אפילו ילדים שאיכות החיים שלהם נפגעת בגלל קשיים כלכליים שהמשפחה נקלעת אליה בעקבות הגירושין. יש המון לחץ על הילד, שמנסה מצידו לייצב את הספינה המטלטלת, לעיתים ללא הצלחה. שוב, הנושא החשוב ביותר על הפרק הוא הקניית תחושת ביטחון ויציבות לילד, לכל הפחות בשנתיים הראשונות. אם זה לא מתאפשר, יש לבצע את התהליכים בעדינות, ותוך כדי שיתוף הילד בהחלטות וממה הן נובעות. ניתוק והחלטות קרות יגרמו להרבה מאוד נזק.

קשיי התנהגות

גירושין מביאים איתם המון קשיים שמתורגמים לבעיות התנהגות שונות אצל ילדים. זה מתבטא בקשיים בלימודים, קשיים חברתיים, התפרצויות כעס ובעיות התנהגותיות שונות. אצל חלק מהילדים זה יכול להגיע למצב של בעיות נפשיות של ממש שדורשות טיפול פסיכולוגי עמוק. ההתדרדרות מגיעה עם תהום עמוקה מאוד, ולכן אם אתם כהורים רואים שאתם נשארים חסרי אונים, זה בדיוק הזמן לפנות לעזרה מקצועית שתסייע לכם ותגבה אתכם. טראומת גירושים היא נפוצה הרבה יותר ממה שחושבים, והיא פוגעת בכל ילד שהוריו מתגרשים בצורה זו או אחרת. עם זאת, יש הרבה מה לעשות כדי להנמיך את עוצמת האימפקט, ולסייע לילד להתמודד עם הנושא בצורה הכי טובה שהוא יכול.

איך עוזרים לילד?

מתן סיוע לילד שהוריו התגרשו יכול להגיע מכמה כיוונים, אך בראש ובראשונה זה צריך להגיע מההורים עצמם, שצריכים לספק מעטפת של ביטחון, גם תחת הלחץ של פירוק המשפחה. חשוב להיות סבלניים עם הילד, להסביר לו את הסיטואציה בצורה שמותאמת לגיל שלו וכמובן, לא להכניס אותו לוויכוחים מיותרים. גם בוויכוחים, חשוב מאוד להוציא את הילדים מהמשוואה, כדי לא לגרום להם להרגיש אשמה. בנוסף, חשוב להעלות לילד את הביטחון בכל סיטואציה אפשרית, לייצר איתו זמן איכות ואם כל זה לא עובד, לא לחשוש לקבל עזרה מקצועית מאנשי מקצוע ייעודיים, שיודעים בדיוק כיצד להתמודד עם הנושא הזה בצורה הטובה ביותר.