גירושין בישראל

מעמד האישה בגירושין

מעמד האישה בגירושין

חיי הנישואין יכולים להיות בעייתיים ומורכבים מאוד עבור הרבה אנשים. במערכות יחסים יש הרבה עליות וירידות ובחלק מהמקרים, זוגות מצליחים להתגבר ולהישאר ביחד. עם זאת, אחוז הגירושין בישראל גדל מדי שנה ונראה שאנשים בישראל פשוט ממהרים להתחתן. המספרים מספרים סיפור כואב, כאשר כשליש מהזוגות שמתחתנים במדינת ישראל, גם מסיימים את הקשר במדרגות הרבנות. גירושין זה לא עסק פשוט. לא מדובר בזוג חברים, והרבה אלמנטים ומשתנים נמצאים במשוואה הזו. אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא הנושא של מעמד האישה בגירושין ונושא הזכויות שלה עם הילדים, אם יש כאלו.

המסקנה הכואבת

כאשר זוג הגיע למסקנה הכואבת שהוא צריך להתגרש, צריך להסתכל על מספר אלמנטים שונים. למרבית הזוגות שמסיימים את מערכת היחסים יש נכסים, יש ילדים ואפילו בעלי חיים שצריך לדעת להתמודד איתם, ולחלק אותם או את הזמן איתם בצורה נכונה. ישנם גירושין שעוברים חלק כאשר בני הזוג נשארים בקשר טוב, אך לרוב מדובר בשני אנשים שמתקשים להתקשר ולהסתדר אחד עם השני וצריכים להגיע למסקנות כואבות כמו החזקה בילד תוך כדי סערת רגשות. ה"יתרון" בהליך הגירושין אפשר לחלק לשניים – הגירושין עצמם, בהם יש יתרון מובהק ומגובה בתורה לגבר, וההתנהלות אחרי הגירושין, שם יש לאישה יתרונות רבים הבאים לידי ביטוי בכמה דרכים.

מעמד שונה

חשוב לזכור כי המעמד של נשים ושל גברים הוא אינו שווה לפי התורה, ולאור העובדה שבישראל יש חובה חוקית להתחתן באופן רשמי דרך הרבנות, גם הגירושין נעשים דרך הרבנות. הגבר יכול לצאת מנישואין מתי שהוא רוצה, ובלי הרבה בעיה. האישה צריכה לקבל את אישור הגבר כדי לקבל גט, דבר שיכול להיגרר למשך תקופות ארוכות בחלק מהמקרים. עם זאת, לאחר ההתגברות על הנושא הזה, יש את נושא חלוקת הרכוש והזמן עם הילדים.

חלוקת רכוש

חלוקת הרכוש נעשית ברוב המקרים בצורה שווה על פי חוק. החוק אומר שכל רכוש או כסף שנצבר בזמן הנישואים, שייך לשני הצדדים באופן שווה, אלא אם כן נחתם הסכם טרום נישואין. הרוב המוחלט של הזוגות בישראל, לרבות אלו שיש ביניהם הבדלים כלכליים משמעותיים, לא חותמים על הסכם שכזה, ואז יש מחלוקת לגבי חלוקת הרכוש. כאן, מי שמגיע עם נחיתות הוא כמובן הצד החזק יותר, שכעת חייב לוותר על מחצית מרכושו על פי חוק. עם זאת, יש לכך סייגים כאלו ואחרים, ויש מקרים בהם הרכוש מחולק אחרת, או בזכות דיונים בבית המשפט, או בזכות טוב לב של אחד הצדדים.

משמורת

נושא הילדים הוא נושא אחר לחלוטין. ברוב המקרים, זכויות האישה בגירושין מעניקות לה את הזכות להכריע לגבי הילדים, כל עוד היא כשירה לכך. הגבר הוא זה שצריך לשלם מזונות על פי חוק, הוא זה שכברירת מחדל יקבל לא יקבל את המשמורת על הילדים והוא זה שייאלץ לעזוב את הבית, ברוב המקרים, כדי להשאיר מקום לילדים ולאישה. חלוקת הזמן עם הילדים היא מורכבת כי בניגוד לנושא הכלכלי, יש הורים שלא רוצים לגדל את הילדים, ומעדיפים לראות אותם אחת לתקופה. לכן, יש להתייחס לנושא בזהירות ולבחון את הרצון של הילדים אם הם בוגרים מספיק. עם זאת, כל עוד האישה כשירה, היא זו שתקבל את הילדים ואת הסיוע הכלכלי כדי לגדל אותם.

מזונות

אגב, לגבי תשלום מזונות, חשוב ושווה להבין את אופן התשלום וגובהו. בבית הדין הרבני המנהג המקובל הוא תשלום של מזונות עבור ילד אחד בין כ-1,000 ₪ לבין 1,400 ₪. בנוסף, האב ישלם כ-30% מדמי המדור שהאם מוציאה עבור הדירה בו מתגוררים הילדים עם האם, וכן תשלום עבור מחציות הוצאות חינוך ורפואה. עקב המורכבות של הליך הגירושין, חשוב מאוד להיכנס לכל התהליך הכי מוכנים שיש, ועם עורך דין המתמחה בנושא. לא חסרים דוגמאות של אנשים שהתמוטטו נפשית, כלכלית ואפילו פיזית בגלל הליך גירושין, וזאת אפשר למנוע באמצעות עבודה נכונה.