גירושין בישראל

צו עיקול

תוכן [ הסתר ]

מטרתו של צו עיקול בהקשר של גירושין, היא בעיקר למנוע הברחת נכסים מתוך רכוש משותף שיש לבני זוג עם תחילת הסכסוך ביניהם. כידוע, על זוג נשוי חל חוק יחסי ממון, אשר מחלק ביניהם את הרכוש המשותף שצברו במהלך הנישואין. במקרים רבים, ישנה סכנה כי אחד מבני הזוג ינסה למכור, למסור או להבריח את אותם נכסים, בכדי להימנע מאותה חלוקה. במקרה כזה, צו עיקול בהחלט יכול להיות לעזר רב.

צו העיקול יכול להינתן על ידי בית הדין לענייני משפחה או על ידי בית הדין הרבני. פירושו - הטלת איסור על מכירה, מסירה או סחר באותו רכוש, בין אם מדובר ברכוש פיזי ובין אם בחשבון בנק, לדוגמא. בן זוג אשר חושש שהצד השני, אשר נמצא בהליכי גירושין מולו, ינסה להשתמש ברכוש המשותף ולנצל את חוסר ערנותו, יכול לגשת אל אחת מהערכאות הללו ולבקש הטלת עיקול על רכוש ספציפי, או על כל הרכוש המשותף. בנוסף, יכול המבקש להגיש בקשה לרישום הערת אזהרה בנכס מקרקעין (המשותף לבני הזוג במסגרת הנישואים).

כדי לאשר את הבקשה, עליה לעמוד בכמה תנאים. ראשית, על בית המשפט להשתכנע כי הבקשה ניתנה בתום לב, כלומר - רק מתוך החשש לאיבוד אותם נכסים ופגיעה בזכויות של המבקש. שנית, על בית המשפט להשתכנע כי אם לא יוטל צו העיקול, ייפגע הצד המבקש יותר מאשר בן הזוג השני. אגב, ניתן להגיש את בקשת העיקול גם במעמד צד אחד, וזאת בכדי למנוע מצב בו הצד השני יבצע פעולות מקדימות שינטרלו את כוחו ואת השפעתו של הצו. כך או כך, המבקש הוא זה שיצטרך להודיע לצד השני על הטלת העיקול, בטווח הזמן שהורה בית הדין. כמו כן, לעיתים יחליט בית המשפט לחייב את המבקש בהצגת עירבונות שונים.

חשוב לזכור כי צו העיקול עלול לעיתים להתנגש בהוראות אחרות של בית הדין, בייחוד כאשר ההליך מתבצע במקביל בבית הדין לענייני משפחה ובבית הדין הרבני. אם ערכאה אחת החליטה כי הלכת השיתוף ברכוש אינה תקפה עוד בין בני הזוג, הגשת צו העיקול תהיה בעייתית. במקרה כזה, תיבחן הבקשה בראייה עתידית: האם יש בה כדי להגדיל את הסיכוי לשלום בית בין הצדדים, האם היא שומרת על האינטרסים של הילדים וכדומה.

צו עיקול בהליך גירושין - מטעם לשכת ההוצאה לפועל

ערכאה נוספת בה ניתן להשיג צו עיקול, היא לשכת ההוצאה לפועל: הגשת בקשה לעיקול על רכושו של בן הזוג אפשרית כאשר האחרון נמנע, לדוגמא, מתשלום מזונות ובכך הוא למעשה הופך לבעל חוב לכל דבר. בן הזוג השני, שייחשב זוכה בעיני לשכת ההוצל"פ, יכול בעקבות כך לפתוח תיק הוצאה לפועל נגד החייב ובמסגרתו, להגיש בקשה לעיקול.

חשוב לזכור כי בכל אחד מהמקרים, בין אם מדובר בעיקול מטעם בית הדין הרבני, בית המשפט לענייני משפחה ולשכת ההוצאה לפועל, ישנם מספר סוגי נכסים שלא ניתנים לעיקול (כאלו אשר מבטיחים מחייה בסיסית לאותו אדם). התייעצות עם עורך דין לגבי זהות הנכסים, תאפשר להגיש את הבקשה הראויה והמתאימה ביותר.