גירושין בישראל

רכוש וממון

תוכן [ הסתר ]

אין ספק שחלוקת הרכוש לאחר גירושין הוא אחד השלבים הקשים והמייגעים שיש. נכון, ענייני הילדים בדרך כלל תופסים את מירב תשומת הלב של שני בני הזוג, אך הסכמי רכוש וממון לעיתים יכולים להיות הרבה יותר קשים. אז מתי מחלקים רכוש וממון, על מי חלה חזקת השיתוף ואיך בדיוק החלוקה הזו מתבצעת?

חלוקת רכוש משותף על-פי החוק

בתחילת שנת 1974 הוחל "חוק יחסי ממון בין בני-זוג, תשל"ג (1973)". חוק זה נועד להסדיר בחוק את ההסדרים שיחולו בינהם בנושא הרכוש המשותף. החוק מגדיר כי כל הרכוש מוגדר כמשותף אם שני בני הזוג חיו חיים משותפים מלאים, כששני הצדדים השתתפו במאמץ להחזקת הרכוש. לכן, גם ידועים בציבור, ולא רק נשואים, חייבים היום בחזקת השיתוף. לפני החלת החוק, חזקת השיתוף חלה רק על מי שהיה נשוי.

חלקו הראשון של חוק יחסי ממון מדבר על הדרך בה יש לקיים הסדר מוסכם שהושג בין בני זוג בנושאי חלוקת רכוש. הסכמה זו מתבטאת דרך הסכם ממון עליו חתומים הצדדים. הדגש בחלקו הראשון של החוק הוא על הסכמה בין הדדים ועל דרך קיומה - החוק איננו כופה את דעתו עליהם.

חלקו השני של החוק מתייחס אל מצב בו לא קיים הסכם ממון בין הצדדים, או שקיים הסכם ממון חלקי בלבד. במקרים אלו מגדיר חוק יחסי ממון כיצד יש לנהוג בעניין רכוש משותף שיש לבני הזוג.

חזקת השיתוף

במידה ובני זוג התחתנו לפני תאריך 1 בינואר 1974, הדרך בה תיקבע חלוקת הרכוש בינהם היא על-פי עקרון הנקרא הלכת "חזקת השיתוף" שנקבע על ידי בתי המשפט במהלך השנים (עקרון זה איננו מעוגן בחוק כלשהו).

איזון משאבים

במידה ובני זוג התחתנו אחרי תאריך 1 בינואר 1974, הדרך בה תיקבע חלוקת הרכוש בינהם היא על-פי עקרון הנקרא "עקרון איזון משאבים" המעוגן בחוק יחסי ממון בין בני זוג.

החוק מגדיר מהו רכוש משותף ומהו רכוש פרטי.

האם כל רכוש נחשב משותף?

לא כל רכוש נחשב משותף. ישנה הבדלה בין שני סוגי רכוש וממון – משותף ופרטי. הרכוש המשותף מוגדר כשייך לאחת הקבוצות הבאות:

  • נכסי נדל"ן, מכוניות, חלקות אדמה
  • חפצים שנמצאים בבית המשותף
  • עניינים עסקיים כמו בעלות על עסק או שותפות
  • קופות גמל, קרנות השתלמות, קופות חיסכון
  • פוליסות ביטוח (ביטוח חיים, פנסיה)

למרות שנדמה כאילו הרשימה הזו מקיפה הכל, ישנו רכוש שיוכר כשייך רק לאחד מבני הזוג:

  • ירושות שונות
  • מתנות (אם מבן זוג או מאדם אחר)
  • קצבה, תגמולים ופיצויים בגין נזקים גופניים

לחלק רכוש וממון בצורה מסודרת בעזרת הסכם כתוב

יש מי שחשב על דרך טובה לפתור את הבעיה הזו והחליט לנסח הסכם ממון – הסכם חתום על ידי שני הצדדים שמגדיר בדיוק מהי החלוקה של רכוש וממון בין בני הזוג. יש בני זוג שעושים זאת מראש, בתחילת הנישואין, כדי למנוע בעיות במקרה של גירושין, אך ניתן לעשות זאת גם לאחר הגירושין.

איש לא יופתע לשמוע שמקרי גירושין רבים מגיעים לבית המשפט בגלל ענייני חלוקת רכוש וממון. לכן, סיוע של עורך דין מקצועי יהיה נחוץ כאן מאוד – אם זה כדי לגבש הסכם ממון הוגן או כדי להבטיח חלוקת רכוש וממון צודקת בבית המשפט.


איזון משאבים


הסכם ממון


דוגמא להסכם ממון


חזקת השיתוף


ביטוח בריאות לאחר גירושין


ביטול ייפוי מתמשך


האם צריך להחזיר את התכשיט כשמתגרשים

בעת גירושין קיים הרבה רכוש שאותו יש לחלק בין בני הזוג לפי הסכמים והחלטות משותפות. הרכוש יכול לכלול : בית, רכב, נכסים משותפים ועוד. היכנסו לקרוא האם יש


החלטתם להתגרש? מדריך משכנתא למתגרשים


המדריך המלא להסכם ממון


הסכם ממון וחלוקת רכוש בין בני זוג לפני גירושין


חוק יחסי ממון


חלוקת רכוש בעל ערך


ידועים בציבור


מהי חשיבותו של הסכם ממון?

זוגות רבים מחליטים טרם הנישואין לחתום על הסכם ממון שמטרתו לשמור על הנכסים של בני הזוג במידה וייפרדו היכנסו לקרוא את המידע המלא


מהי מטרתו של הסכם ממון?


נכסי קריירה ומוניטין


עבירות צווארון לבן


עסק משותף בתהליך גירושין


פשיטת רגל במהלך גירושין


רכוש משותף


רכוש פרטי